Repceméz jellemzői, felhasználása
Miről gyűjtik:
A Káposztarepce (Brassica napus L.) termesztett növény. A növényolaj előállítás egyik fontos faja. A növény 1,0 - 2,0 m magasra növő, laza fürtös, sárga virágú növény. A magtermés jelentősen javul a méhek megporzó munkája miatt.
Hol gyűjtik:
Repcemézünk elsősorban Pest megye területéről származik.
Mikor gyűjtik:
Tavasszal az akác virágzását megelőzően április végén, május legelején.
Nagy odafigyelést igényel a méhész részéről, hogy méze ne kerülhessen bele az akácmézbe, mert annak kristályosodását okozza.
Méz megjelenése:
Frissen pergetett mézként: Halványsárga színű, enyhe zamatú, édes illatú méz.
Krém mézként: A repceméz nagyon könnyen kristályosodik, kikristályosodva szinte fehérré válik, és nagyon finomszemcsés, krémes megjelenést kap. A krémméz a természetes kristályosodás közben, folyamatosan kevert mézet jelenti. A keverés hatására egyenletes, finomszemcsés, krémes lesz a kristályosodó méz. A keverésen kívül semmi más beavatkozás nem történik, nincsenek hozzáadott anyagok!
A méz kristályosodása természetes jelenség, annak minőségét nem befolyásolja, nem minőségi hiba! A méz folyékonysága, napos, meleg helyen, radiátoron vagy meleg vízbe állítva rövid idő alatt visszaállítható. Vigyázzunk, hogy ne karamellizáljuk meg!
Méz összetétele:
Repcemézre jellemző, hogy a mézben előforduló 11 cukorféle közül csak 3-at tartalmaz, a fruktóz (gyümölcscukor) és glukózhoz (szőlőcukor) mellett csak maltóz. Nincs benne például Szaharoz, melyre a cukorbetegek érzékenyek.
Méz felhasználása:
Gyors, finom kristályosodása miatt a krémméz alapanyaga.
Fogyasztása minden formában ajánlott!
Alacsony savtartalma miatt ajánlott a gyomorsav-túltengésben szenvedőknek.
Repcekrémméz segítségével nagyon egyszerű és finom édességek készíthetők:
Burgonyamarcipán: darált mandulát (nem pirított, nem blansírozott!!) keverjünk össze repcekrémmézzel, formázzunk kis golyókat és szórjuk le fémszűrő segítségével kakaóporral.
További ötleteket a "Receptek" menüpontban talál!