Főételek mézzel

Mézes-mustáros sonka

Mézes-mustáros húsvéti sonka

Kívül ropog, belül omlik. A méz, a mustár és a fokhagyma különleges ízharmóniája ez a húsvéti sonka.

A mézes-mustáros húsvéti sonka hozzávalói:

  • kb. 2-2,5 kilós előfőzött, kötözött húsvéti sonka
  • 20 dkg méz
  • 15 dkg mustár (lehetőleg dijoni)
  • 2 evőkanál Worchester-szósz
  • 3 gerezd összezúzott fokhagyma

A hozzávalókat keverd össze alaposan. A húsvéti sonkát tedd sütőtálba, amelyet előzőleg kikentél kevés zsiradékkal. Locsold az öntetet a sonkára lassan, figyelve arra, hogy a zsinórok közé is jusson belőle. Ami lefolyik, azt kanalazgasd vissza a sonka tetejére, majd fordítsd meg, és a másik oldalát is kenegesd át a mézes-mustáros keverékkel. Sózni nem kell, hiszen a hús sózott!

A tökéletes húsvéti sonka titka a lassú sütésben rejlik. Ehhez a sütőt melegítsd elő 170 fokra, és süsd a húst legalább 2 órán át. Közben fordítsd meg. Akkor készült el a húsvéti sonka, ha minden oldala szép barnára sült, belül pedig omlik.

Krumplipürével, salátával, retekkel tálald húsvét napján.

A recepthez füstölt sonkát is használhatsz, így még finomabb lesz, ugyanakkor azt előzőleg főzd félig puhára, majd a főzőlevet öntsd le, vagy tedd félre.

Forrás: NLCafé


Chilis mézes csirke

Chilis-mézes csirke - Afrodiziákum a javából!!!

Egyszerű és gyors recept "vérpezsdítő" :-) vacsorákhoz és Valentin napra. A chiliben úgynevezett kapszaicin található, amely fokozza a vér áramlását, illetve az idegvégződéseket sokkal érzékenyebbé teszi. A mézben található cukor az endorfinok, vagyis a boldogsághormonok termelődését növeli.

Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkemell filé
  • 3 evőkanál méz
  • 2 dl sangria
  • 1 kávéskanál chiliszósz
  • olívaolaj
  • bazsalikom
  • oregánó
  • bors

A csirkét vágd fel kisebb csíkokra, majd ízlésed szerint sózd, borsozd. A mézet, az olíva olajat és a chili szószt keverd össze, és locsold meg vele a húscsíkokat. Tetszésed szerint szórj rá bazsalikomot és oregánót is.

Kevés olajat önts egy serpenyőbe, és pirítsd meg a csirkét néhány perc alatt. Locsold rá a sangriát, és amikor a hús már jó, add hozzá a chilis-mézes pácot. Hagyd, hogy besűrűsödjön, és tetszés szerinti körettel tálalhatod is.

Forrás: Femina


mézes fokhagymás sült csirke

Mézes-fokhagymás sült csirke

Hozzávalók:

  • 4 csirkecomb
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál méz
  • 1,5 dl fehérbor
  • 1 citrom
  • fél dl olívaolaj
  • fél dl szójaszósz
  • kakukkfű
  • bors

A zúzott fokhagymát az olívaolajjal, a citromlével, a mézzel, a szójaszósszal és egy pici sóval keverd össze. Forgasd bele a lebőrözött csirkecombokat, és hagyd őket pácolódni egy éjszakán át.

Tedd a csirkecombokat előmelegített sütőbe, egy fóliával kibélelt tepsiben, és süsd közepes lángon 30 percig. (Mi a szójaszószt kihagytuk és úgy is nagyon finom lett! :-) )

Ehhez a recepthez akácmézet javaslunk a semleges íze miatt, vállalkozókedvűek próbálhatják vegyes virágmézzel vagy napraforgó mézzel, azoknak karakteresebb az íze, teljesen más lesz az íz élmény.

Forrás: Femina

Hogy áll a mézescsupor?


A 2020-as évben kiszállítást már csak GLS futárszolgálattal vállalunk.

A 12.21. hétfő estig leadott rendeléseket 22-én még feladjuk, amit elvileg 23-án szerdán kézhez kapnak.
Személyesen 12.21-én hétfőn 14:00-18:00 között tudnak vásárolni a 1162 Budapest, Irha u. 31 szám alatt.
2021.01.04-én kezdünk!

Megértésüket köszönjük.

Marci bácsi méhészete

Tovább a termékekhez