
Mézes-mustáros húsvéti sonka
Kívül ropog, belül omlik. A méz, a mustár és a fokhagyma különleges ízharmóniája ez a húsvéti sonka.
A mézes-mustáros húsvéti sonka hozzávalói:
- kb. 2-2,5 kilós előfőzött, kötözött húsvéti sonka
- 20 dkg méz
- 15 dkg mustár (lehetőleg dijoni)
- 2 evőkanál Worchester-szósz
- 3 gerezd összezúzott fokhagyma
A hozzávalókat keverd össze alaposan. A húsvéti sonkát tedd sütőtálba, amelyet előzőleg kikentél kevés zsiradékkal. Locsold az öntetet a sonkára lassan, figyelve arra, hogy a zsinórok közé is jusson belőle. Ami lefolyik, azt kanalazgasd vissza a sonka tetejére, majd fordítsd meg, és a másik oldalát is kenegesd át a mézes-mustáros keverékkel. Sózni nem kell, hiszen a hús sózott!
A tökéletes húsvéti sonka titka a lassú sütésben rejlik. Ehhez a sütőt melegítsd elő 170 fokra, és süsd a húst legalább 2 órán át. Közben fordítsd meg. Akkor készült el a húsvéti sonka, ha minden oldala szép barnára sült, belül pedig omlik.
Krumplipürével, salátával, retekkel tálald húsvét napján.
A recepthez füstölt sonkát is használhatsz, így még finomabb lesz, ugyanakkor azt előzőleg főzd félig puhára, majd a főzőlevet öntsd le, vagy tedd félre.
Forrás: NLCafé

Chilis-mézes csirke - Afrodiziákum a javából!!!
Egyszerű és gyors recept "vérpezsdítő" :-) vacsorákhoz és Valentin napra. A chiliben úgynevezett kapszaicin található, amely fokozza a vér áramlását, illetve az idegvégződéseket sokkal érzékenyebbé teszi. A mézben található cukor az endorfinok, vagyis a boldogsághormonok termelődését növeli.
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkemell filé
- 3 evőkanál méz
- 2 dl sangria
- 1 kávéskanál chiliszósz
- olívaolaj
- bazsalikom
- oregánó
- só
- bors
A csirkét vágd fel kisebb csíkokra, majd ízlésed szerint sózd, borsozd. A mézet, az olíva olajat és a chili szószt keverd össze, és locsold meg vele a húscsíkokat. Tetszésed szerint szórj rá bazsalikomot és oregánót is.
Kevés olajat önts egy serpenyőbe, és pirítsd meg a csirkét néhány perc alatt. Locsold rá a sangriát, és amikor a hús már jó, add hozzá a chilis-mézes pácot. Hagyd, hogy besűrűsödjön, és tetszés szerinti körettel tálalhatod is.
Forrás: Femina

Mézes-fokhagymás sült csirke
Hozzávalók:
- 4 csirkecomb
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál méz
- 1,5 dl fehérbor
- 1 citrom
- fél dl olívaolaj
- fél dl szójaszósz
- kakukkfű
- só
- bors
A zúzott fokhagymát az olívaolajjal, a citromlével, a mézzel, a szójaszósszal és egy pici sóval keverd össze. Forgasd bele a lebőrözött csirkecombokat, és hagyd őket pácolódni egy éjszakán át.
Tedd a csirkecombokat előmelegített sütőbe, egy fóliával kibélelt tepsiben, és süsd közepes lángon 30 percig. (Mi a szójaszószt kihagytuk és úgy is nagyon finom lett! :-) )
Ehhez a recepthez akácmézet javaslunk a semleges íze miatt, vállalkozókedvűek próbálhatják vegyes virágmézzel vagy napraforgó mézzel, azoknak karakteresebb az íze, teljesen más lesz az íz élmény.
Forrás: Femina