Forralt bor:
Jellemzően a hideg időben, így télen fogyasztott bor alapú ital.
Vörös és fehérborból egyaránt elkészíthető.
Általában cukorral, mézzel és fűszerekkel ízesítik.
A leggyakoribb fűszerek az ízesítéshez a szegfűszeg, fahéj, koriander, gyömbér, bors.
Készítésekor fontos, hogy jó minőségű alapanyagokat használjunk!
Mézzel ízesebb és egészségesebb italt kapunk, javasoljuk az aromás vegyes virágmézet forralt bor készítéséhez.
Eredete:
A régi időkben a bor gyakran megsavanyodott, amit felforraltak, fűszereztek és újra fogyaszthatóvá vált ez által.
A forralt bor egy speciális fajtája a glogg, ezt az északi területek országaiban fogyasztják.
Itt a vörösborhoz ízesítésként mézet, szegfűszeget, és fahéjat adnak.
A XVIII. századig cukor helyett édesítésre mindenhol mézet használtak!
Forralt bor receptek:
A klasszikus forralt bor alaprecept
Hozzávalók: 1 l vörös vagy fehérbor, 8 dkg virágméz, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, két szegfűbors, fél citrom
Elkészítés: A bort és a többi hozzávalót üvegedénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük (ne forraljuk, mert az árt a bor aromájának), majd belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk.
A pikáns és gyógyító forralt bor
Nátha ellen nagyon jó a következő recept, melyet a magyar népi konyha hagyományozott az utókorra. Zsebkendőt is adjunk hozzá!
Hozzávalók: 1 l vörösbor, 10 dkg virágméz, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, 1 teáskanál erős Pista (vagy egy félbevágott cseresznyepaprika, vagy chili)
Elkészítés: A bort és a többi hozzávalót üvegedénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük (ne forraljuk, mert az árt a bor aromájának), majd belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk.
Gyümölcsös forralt bor
Hozzávalók: Fél liter vörösbor, fél liter szőlőlé, 3 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, cukor vagy méz, 1-2 narancs héja, esetleg a leve is
Elkészítés: A bort a szőlőlével felforraljuk, belerakjuk a fűszereket és a narancshéj felét. Kicsit állni hagyjuk, majd édesítjük. Aki szereti tehet bele a narancs levéből is. Almakarikákkal forrón kínáljuk.
Aszalt gyümölcsös forralt bor
Hozzávalók: 1 l vörösbor, 1 narancs, 3 szegfűszeg, 2 darabka fahéj, 1 kiskanál reszelt gyömbér, 5 dkg mazsola, 5 dkg vegyes aszalt gyümölcs (alma, szilva, meggy), 15 dkg virágméz, 1 kis pohárka rum
Elkészítés: A narancsot meghámozzuk (a fehér belsejét kikaparjuk!), kis darabka héjat félreteszünk, majd a gyümölcshúst vékony karikákra vágjuk. A fűszereket és a félretett narancshéjat sűrű vászondarabkába kötjük, és benedvesítjük. A mazsolát és az aszalt gyümölcsöket megmossuk. A bort zománcozott vagy rozsdamentes lábasba öntjük, hozzáadjuk a mézet és a fűszereket. Lassú tűzön felforraljuk, míg a tetején fehér hab keletkezik (a habot kanállal leszedjük). Hozzáöntjük a rumot, beletesszük az aszalt gyümölcsöt, a mazsolát, jól összekeverjük és meleg helyen állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek (kb. 20 perc). Eltávolítjuk a fűszeres csomagocskát, a poharak aljára egy-egy szelet narancsot teszünk, és ráöntjük az aszalt gyümölcsös forró italt.
Az igazán alkoholos forralt bor
Hozzávalók: 1 narancs, 1 citrom, 1,5 l vörös bor, 10 db szegfűszeg, 2 rúd fahéj, 1 rúd vanília, 8 db kardamom mag, 30 dkg virágméz, 2,5 dl rum
Elkészítés: A narancsot és a citromot megmossuk és vékony szeletekre vágjuk. Nagy lábasba öntjük a bort, beletesszük a fűszereket, a citromot, a narancsot, a mézet és forráspontig hevítjük. A felforralt borhoz öntjük a rumot, majd flambírozzuk (azaz meggyújtjuk). Amikor a láng elaludt, azonnal szervírozzuk (a fűszereket és a gyümölcsöt nem tesszük a poharakba).
Forrás: www.vinopedia.hu
Eredeti angol puncs:
Forró, mézes szív- és lélekmelegítő a hideg időkre:
Hozzávalók: 0,5 l édes vörösbor, 0,5 l édes fehérbor, 3 dl rum, 30dkg méz, 4 citrom, 4 narancs.
Hámozzuk le a gyümölcsök sárga héját.
A héjakat 1 l vízzel felforralom, majd ezt követően hozzáöntöm az alkoholt.
Forráspontig hevítsük. Hagyjuk annyira kihűlni, hogy iható legyen.
Csavarjuk bele a gyümölcsök levét, adjuk hozzá a mézet és jól keverjük össze.
Azonnal tálaljuk.
Ehhez a recepthez akác mézet, vagy vegyes virágmézet ajánlunk.