Húspácok - ezúttal csirkéhez
Kiváló pácalap, ha egyenlő mennyiségű olajat eldolgozol ugyanannyi savas anyaggal (ízesített ecet, citrom, bor stb.).
Az olaj megőrzi a hús nedvességét, a savas lé pedig puhítja.
Ízesítheted frissen vágott zöldfűszerekkel (koriander zöldje, petrezselyem, zsálya stb.),
vagy „gyári” szószokkal (szójamártás, Worchestershire-szósz).
A receptek csak irányadóak, a fűszerezésben mindig igazodj a saját ízlésedhez!
Balzsamecetes pác
Keverj össze 2 kávéskanál mézet 1 evőkanál mustárral,
1 evőkanál szójaszósszal és 1 evőkanál balzsamecettel.
Dolgozd össze valamennyi hozzávalót és forgasd meg benne a húsokat.
Hűtőben több óra hosszat hagyd érlelődni.
Gyömbéres mézes pác
1 dl ananászlé, 1 dl narancslé, fél dl méz, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál gyömbérpor.
Dolgozd össze valamennyi hozzávalót és pácold be vele a húst.
Szójás-mézes pác
1 dl fehérbor 1 dl mézzel, fél dl szójaszósszal és fél dl olajjal elkeverve.
Ízesítsd sóval, borssal, 2 összepréselt fokhagymagerezddel.
Valamennyi hozzávalót keverd alaposan össze és fektesd bele a húsokat.
Citromos-fokhagymás pác
Fél dl frissen facsart citrom levét és lereszelt héját keverd el fél dl olajjal és ugyanannyi fehérborral.
Ízesítsd sóval, borssal, 3 szétnyomott fokhagymagerezddel és egy csokor, apróra vágott petrezselyemmel.
Valamennyi hozzávalót keverd alaposan össze és forgasd meg benne, pácold vele a húsokat.
Ketchupos-mézes pác
Keverj össze 4 evőkanál ketchupot 4 evőkanál szójaszósszal,
1-1 kávéskanál mustárral, chiliporral és mézzel, valamint 4 evőkanál olajjal.
Dolgozd össze, majd a húsokat kend be ezzel a mázzal.
Forrás: elixironline.hu
Mézes balzsamos pác grillezéshez
Hozzávalók 4 személyre:
Elkészítés:
Az összes hozzávalót jól összekeverjük, majd beleforgatjuk a rákot,
csirkét, sertést, marhát legalább 15 percre grillezés előtt.
A vastagabb hús szeleteket előbb grillezzük meg és az utolsó pár percben kenjük rá a páclevet,
így szép karamelles lesz a hús és nem fog megégni.
forrás: www.kitchendaily.com , Gena Know grillezés szakértő
Chilis sörös mézes csirke nyárs
Pác:
1/2 bögre (120ml) világos sör
2 ek. Worcestershire szósz
3 ek. méz
1 ek. szójaszósz
1 ek. növényi olaj
2 ek. chili por
1 ek. dijoni mustár
3 gerezd zúzott fokhagyma
Csirke:
20dkg filézett csirkemell a bőre nélkül 2,5cm-es darabokra vágva
1 citrom 8 szeletre vágva
4-6 db bambusz, vagy fém nyárs
Első körben: egy nagy tálban leverjük össze a pác hozzávalóit.
Forgassuk bele a hús darabokat és minimum 15 percig, de jobb esetben 2 órán át hagyjuk összeérni az ízeket.
A pácolási idő leteltével vegyük ki a hús darabokat a pácból.
Következő lépés: izzítsuk be a grillrácsunkat közepes hőmérsékletűre. Tűzzük a húsokat a nyársakra úgy, hogy mindig citromkarikával kezdjünk és az legyen az utolsó is a nyárson.
Utolsó lépés: grillezzük a nyársakat 6-6 percig minden oldalán.
Forrás: genaknox.com
Mézes-mustáros pácban érlelt hús
Hozzávalók:
- 8 nagyétkű részére:
- 2 kg sertéskaraj vagy -tarja
- A páchoz:
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 12 evőkanál méz
- 5 evőkanál csípős mustár
- 8 evőkanál hagyományos mustár
- 8 evőkanál worchester szósz
- 8 evőkanál szójaszósz
- őrölt bors
- 2-3 babérlevél
- fél dl olaj
Elkészítés:
A hagymát lereszelem vagy apróra vágom. A hozzávalókkal együtt egy nagy tálban összekeverem.
A 20-25 dkg-os szelet húsokat enyhén kiklopfolom, hogy a rostjai lazuljanak és könnyebben felvegyék a pácot,
majd megkenem-összekeverem a páccal. Legalább 1 éjszakán át hűtőben lefedve érlelem.
A tökéletes ízhatás érdekében én inkább 2 éjszakát javasolnék.
Közben egyszer átfordíthatjuk. Grillen vagy serpenyőben sütöm.
Forrás: mindmegette.hu
Mézes-rozmaringos bárány:
2 kg húsra: 2 gerezd apróra vágott fokhagyma, 5 kis ág rozmaring apróra vágva,
3 evőkanál méz, 3 evőkanál olívaolaj, 2 dl fehérbor, só, bors.
A fűszereket a méz kivételével elkeverem, és bekenem vele a gerincet, lapockát.
Lassú tűzön sütöm, és elkészülés előtt pár perccel finom mézbe mártott tollal bekenegetem, nehogy odaégjen.
Forrás: malackaraj.blogspot.com