Prosciutto, kék sajt, rukkola saláta lépes méz darabkákkal és dióval
fehérbor ecetes öntettel.
Hozzávalók:
A kedvenc sonkánk, a képen prosciutto
A kedvenc sajtunk, a képen kék sajt
Friss rukkola
Lépes méz darabkák
Dió
Az öntethez:
2 ek. fehérbor ecet
4 ek. olíva olaj
Frissen őrölt feketebors
Só, amilyet jónak tartunk
Az eredeti receptben prosciutto és kék sajt szerepel. Én viszont azt gondolom, hogy legyünk merészek és használjuk a kedvenceinket, ha épp nem ezek :-).
Kezdjük az öntettel. keverjük össze az ecetet és az olíva olajat, ízesítsük ízlés szerint. Tegyük egy "segéd" tányérra a rukkolát és locsolgassuk rá az öntet egy részét. Hagyjuk állni.
A szerviz tányérra helyezzük el a sonka szeleteket, tördeljük rá a sajtot, majd a rukkolát is és jól elegyítsük az egészet. Díszítsük a lépes mézzel és dióval és végül a kész összeállítást is locsoljuk meg az öntettel.
Forrás: www.fingerforkknife.com
Mézes balzsamecetes saláta:
A Vacsoracsata című műsorban láttam Ádok Zoli prezentálásában és nagyon felcsigázta a fantáziámat.
Azóta elég gyakran elkészítem magában, pirítóssal, vagy hús mellé.
Hozzávalók:
2 fürt koktélparadicsom
1 piros kaliforniai paprika
1 sárga kaliforniai paprika
1 doboz rukkola
1 doboz madársaláta
1 jégsaláta
1 csomó újhagyma
20 dkg görög Feta
2 csomag olasz mozarella
friss bazsalikomlevél
kevés oregano
ízlés szerint morzsolt rózsabors
Dressing:
1-2 ek méz
1 ek mustár
2-3 ek balzsamecet
extra szűz olivaolaj
forrás: rtlklub.hu/musorok/vacsoracsata
Mézes balzsamecet öntetes mozarella saláta:
Hozzávalók:
az öntethez:
5-6 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál méz
1 teáskanál balzsamecet
só
bors
A salátához:
2-3 golyó mozzarella
4-5 paradicsom
egy marék rukkola
Elkészítés:
A paradicsomot és a rukkolát megmossuk. Egy habverővel összekeverjük az öntet hozzávalóit. A paradicsomot és a mozzarellát felszeleteljük, csigavonalban váltakozva egy tálra tesszük őket. Rátépkedjük a rukkolát, majd rácsurgatjuk az öntetet úgy, hogy mindenhová jusson.
Én még szórtam rá pár levél bazsalikomot, és aki úgy szeretné, pirított kenyérkockákkal is megkoronázhatja, úgy kiadósabb.
Az egész készen van néhány perc alatt, és higgyétek el, az öntet miatt nagyon érdemes kipróbálni
forrás: kiflieslevendula.blogspot.hu
Májusi saláta mézes öntettel
Hozzávalók:
- 1 tömör fejes saláta
- 20 dkg spenót
- 1 csomag újhagyma
- 1 csomag nagy szemű piros retek
- Az öntethez:
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál balzsamecet
- őrölt fehérbors
- 1 szűk evőkanál méz
- só
- A tálaláshoz:
- kemény tojás szeletelve
- paradicsomszeletek
- sonka szeletelve
Elkészítés:
Az összes zöldségfélét megtisztítom, megmosom. A saláta- és spenótleveleket eltépkedem, a hagymát zöldjével felkarikázom, a retket durvára reszelem. Az öntethez valókat összekeverem.
4 tányérba osztom a salátaleveleket, ráhalmozom a spenótleveleket, a hagymakarikákat és a retket. A tojás, paradicsom, sonka szeleteket elosztom a tányérokon, majd az öntettel meglocsolom, és azonnal tálalom.
Forrás: mindmegette.hu
Balzsamos-mézes-epres saláta kacsahússal és körtével
Hozzávalók:
- 2 személynek:
- 15 dkg eper
- 10 djg salátakeverék (rukkola, madársaláta stb…
- 2 kacsacomb sütve
- 5 dkg kéksajt
- 5 dkg dió
- A körtéhez:
- 1 db körte
- 0,3 dl száraz rosé bor
- 1 dl víz
- 3 evőkanál méz
- csipet fahéj
- Az öntethez:
- 0,5 dl balzsamecet
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál olívaolaj
- csipet só
Elkészítés:
A párolt körtéhez kettévágjuk és megpucoljuk a körtét, magházát óvatosan kivájjuk. A bort és a vizet felforraljuk, ízesítjük mézzel, fahéjjal és borssal, majd beletesszük a körtét ,és közepes hőfokon félpuhára főzzük.
Az öntethez a balzsamecetet egy kis zárható befőttesüvegbe öntjük, hozzáadjuk a mézet és a csipet sót. Addig rázzuk, míg feloldódik a méz, majd hozzáadjuk az olajat, és újból összerázzuk.
A salátakeveréket a tányér közepére helyezzük, meglocsoljuk ezzel a balzsamecetes öntettel. A kacsacombról lefejtjük a húst, és a salátára tesszük. A kihűlt körte közepébe kéksajtot morzsolunk, és a hús mellé helyezzük. Az epret felszeleteljük, és a salátára tesszük. Végezetül, a diót durvára törjük, és megszórjuk vele a salátát.
Megjegyzés:
Ez a saláta bármilyen szárnyas húsból készülhet. A körtés-fűszeres borból forralt bor is készülhet.
forrás: mindmegette.hu
Vörös boros mézes gyümölcs saláta
Hozzávalók:
Saláta:
Zöld saláta keverék
Friss eper szeletelve
Friss ananász nagyon vékony szeletekre vágva
Mandarin, narancs
Lila hagyma, nagyon vékony szeletekre vágva
Öntet:
1/3 bögre (80ml) vörös borecet
1/4 bögre (60ml) méz
1/4 cbögre (60ml) light olive oil
2 ek narancslé (leginkább frissen facsart)
1,5 ek dijoni mustár
1/2 tk tengeri só, vagy amilyet jónak tartunk
frissen őrölt bors
Keverjük össze az öntet hozzávalóit és tegyük félre.
Készítsük el a salátát és az öntet egy részét öntsük rá. Keverjük át óvatosan az öntettel a salátát és tegyük a hűtőbe. A maradék öntetet szintén helyezzük a hűtőbe. Tálalás előtt a maradék öntettel is locsoljuk meg a salátánkat.
forrás: barefeetinthekitchen.blogspot.hu