Repce (krém) mézzel készült finomságok :
Kakaós "marcipán" golyó (burgonya marcipán ihletés), Kókuszos "marcipán" golyó (Raffaello ihletés)
Amikor először készítettünk repce (krém) mézet a színéről egyből a marcipán jutott eszembe és az,
vajon hogyan készíthetnék a krém mézből marcipánt, úgy, hogy a cukorra ne legyen szükség.
A megoldás végtelenül egyszerű. A marcipán porcukor és finomra őrölt mandula.
És a technikája "némi" :-) ügyességet igényel.
Ezzel szemben a krém mézes változathoz csak jó kedvre és lelkesedésre van szükség.
A repce (krém) mézet egyszerűen csak összekeverjük, gyúrjuk a darált mandulával.
Veszünk egy nagy lapostányért, vagy más sík edényt, amire kanállal kimerünk egy kis krém mézet.
Adagolunk hozzá darált mandulát. Keverjük, gyúrjuk, amíg formázható állagú lesz.
Mindig kevés mézzel kezdjünk, mert rengeteg mandulát felvesz.
Mennyiségeket nem is tudok megadni, mert függ a mandula olajosságától.
Bolti blansírozott mandulával nekem nem annyira lett jó, mert túl olajos volt a mandula.
Ma már esetleg héjassal is megpróbálnám (mármint nem blansírozottal :-) ). Lehet kísérletezni!!! :-)
Ha már formázható masszát kaptunk, abból kis golyókat formázunk,
tetszés szerinti nagyságban és vagy kakaóporba forgatjuk és szitán lerázzuk a felesleget,
vagy kókuszreszelékbe hempergetjük.
Anyukák, nagymamák bátran ötleteljenek!
Bármilyen darált maggal, aszalt gyümölcsökkel lehet kombinálni, variálni.
És be lehet vonni a gyerekeket is a készítésbe!
Mivel a repce krém méz magas szőlőcukor tartalmú, arra kell figyelni,
hogy tanulás előtt, vizsgára készülés előtt, vagy sportolás előtt, vagy után érdemes csemetéknek adni.
A szőlőcukor ugyanis nagyon gyorsan kerül a véráramba és gyors energiát ad az agynak és az izmoknak.
Sportolás előtt felkészít a fizikai igénybevételhez,
sportolás után pedig gyorsan pótolja a fizikai tevékenység közben lecsökkenő vércukrot.
Pirított quinoa magok natúr joghurttal,
lépes méz kockákkal és balzsamecetes eper darabkákkal.
1 evőkanál vörös, fekete és fehér quinoa
1 evőkanál durvára vágott mandula
1 doboz a kedvenc natúr joghurtunkból
Friss eper félbevágva
1 evőkanál jó minőségű balzsamecet
Akác, vagy vegyes virágméz kb. ½ kanál
Lépes méz kockák – EXTRA SZŰZ MÉZ, ahogy a méhek elkészítették Önöknek.
A balzsamecetet keverjük el a mézzel és forgassuk bele az epreket.
Egy serpenyőbe közepes lángon pirítsuk meg a quinoa magokat.
Nagyon figyeljünk, mert gyorsan megéghet. Ha már halljuk hogy ropog és pattog, akkor kész.
Egy tányérra kanalazzuk rá a joghurtot, szórjuk rá a pirított quinoa magokat és a durvára vágott mandulát.
És végül koronázzuk meg néhány kocka csillogó lépes mézzel és az eperdarabkákkal.
Picit változtattam rajta.
Az eredeti recept szerint a balzsamecetes mézbe forgatott epreket 3-5 percre előmelegített grillrács alá kell tenni.
Illetve a mandulát is enyhén pörkölik. Személy szerint híve vagyok annak az irányzatnak, hogy minél inkább friss, „élő” ételt együnk.
Forrás: A receptet a Finger, Fork & Knife oldalról vettük.
Mézes krémes - a nagyi receptje szerint
Akárhogyan is próbálod, mégsem sikerül olyan finomra a mézes krémesed, mint amit a nagymamád süt?
Most egy generációkon keresztül öröklődő, eredeti nagymama-receptet osztunk meg veled.
Hozzávalók:
A tésztához
15 dkg cukor
10 dkg puha, szobahőmérsékletű vaj
4 evőkanál langyosra olvasztott méz (napraforgó vagy vegyesméz)
5 evőkanál tej
2 tojás
45 dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
A krémhez:
3 dl tej
3 evőkanál búzadara
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
A csokimázhoz étcsoki
Elkészítés:
A 15 dkg cukrot a 10 dkg vajjal, a 4 evőkanál mézzel, az 5 evőkanál tejjel és az egész tojással jól kikeverjük,
majd vízgőz felett felfőzzük sodó-szerűen. Ha kihűlt, hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát.
Összegyúrjuk, majd 4 részre osztjuk a tésztát, és egyenként kinyújtjuk.
A négy tésztacipót fél órát pihentetjük. A kivajazott, lisztezett tepsi alján - tehát a tepsit megfordítjuk,
és annak a tetején - 200 fokon megsütjük a tésztalapokat. A sütési idő rövid, kb. 6-7 perc.
Ha megsült, gyorsan vedd le a tepsiről, mert megkeményedik, és utána töredezni kezd.
Amúgy is óvatosan kell bánni vele, mert nagyon könnyen törik a tészta.
Egy nagyobb késsel lehet ügyesen leszedni a tepsiről a lapokat.
A krémhez a tejben a búzadarát megfőzzük, ha kihűlt,
hozzákeverjük a vajat és a porcukrot, majd alaposan elkeverjük.
A lapokat ezzel a krémmel kenjük meg - óvatosan -, és a tetejét csoki mázzal díszítjük.
Forrás: www.origo.hu
Ropogós kecskesajtos rétes mézes körtével
Hozzávalók 4 személyre:
- 10 dkg rétestészta
- étolaj (a kenéshez)
- 1 evőkanál cukor
- 8 evőkanál almaecet
- 12 evőkanál méz
- 2 db körte
- 5 evőkanál olívaolaj
- 2 teáskanál szarvasgombás balzsamecet
- 1 csomag zöldhagyma
- 1 fej zöldsaláta
- 20 dkg kecskesajt
Elkészítés:
1. A rétestészta lapjait olajjal megkenjük.
Ezt úgy készíthetjük el, hogy egy lapot leveszünk, tetejét olajjal megkenjük,
ráhelyezünk egy újabb réteslapot, ezt ismét megkenjük, és ezt addig ismételjük,
ahány lapunk van (általában 4 lapból áll egy tészta).
2. Ha a lapokat megkentük, 10 x 10 cm-es darabokra vágjuk.
3. Előmelegített sütőben, 180 fokon 8-12 perc alatt aranybarnára sütjük.
4. A cukrot karamellizáljuk, mikor aranysárga, hozzáadjuk az almaecetet és 4 evőkanál mézet,
majd hozzáadjuk a meghámozott, apró kockára vágott körtét.
5. Amint elfőtte a levét, félrehúzzuk, és hagyjuk kihűlni.
6. 8 evőkanál mézet összekeverünk 5 evőkanál olívaolajjal, 2 teáskanál balzsamecettel,
és az apróra vágott zöldhagymával. A saláta leveleit összetépjük, az öntettel jól összekeverjük.
7. A kihűlt réteslapokra ráhelyezzük a kecskesajt szeleteket.
3 réteslapból és 2 kecskesajtból kis tortácskákat készítünk.
8. A kecskesajtos rétest a mézes körtével és a zöldsalátával tálaljuk.
Megjegyzés:
Tippek:
- Tovább fokozhatjuk az étel élvezetét, ha a rétegzett kecskesajtos rétest előmelegített,
100 fokos sütőbe helyezzük 10 percre, hogy a sajt szépen megolvadjon.
- Tálaláskor a rétes alá tehetünk egy vékony szelet sajtot, hogy a rétes megálljon a tányéron, és ne csúszkáljon el.
Forrás: mindmegette.hu
Adventi mézeskalács
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg méz
- 10 dkg cukor
- 12,5 dkg Rama margarin
- 1 tojás
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 2,5 dkg kakaó
- szegfűszeg
- fahéj
- A díszítéshez:
- 1 tojásfehérje
- 10 dkg cukor
- Vagy különböző magok: mandula, mogyoró, dió, tökmag,
- napraforgómag, mazsola, puffasztott rizs, lenmag, szezámmag, darálatlan mák
Elkészítés:
A mézet a cukorral felforraljuk, beletesszük a margarint, megvárjuk, amíg kihűl. Ezután beletesszük a tojást, majd hozzáadjuk a lisztet, fűszereket, szódabikarbonát. Jól összedolgozzuk. 2 órára a hűtőbe tesszük alufóliába, hogy meg ne száradjon.
Kivéve a hűtőből kinyújtjuk, formákat vágunk belőle szaggatóval. Megsütjük közepesen meleg sütőben, amikor kivettük, díszítjük a cukormázzal.
Száradni hagyjuk, egy nap múlva megpuhul.
Forrás: mindmegette.hu
Marlenka (Fehér csokoládés)
Hozzávalók:
- 300 g liszt
- 200 g kukoricakeményítő
- 250 g vaj
- 2-3 evőkanál méz (napraforgó vagy vegyes virág méz)
- 200 g cukor (barna)
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál ecet
- Só
- 10 g csomag vaníliás cukor (elhagyható)
- 2 tojás
- 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Krém:
- 3 tubus (kb. 500 ml) sűrített tej
- 250 g vaj
- 200 g fehér csokoládé
Elkészítés:
Öntsük a sűrített tejet egy jól zárható konzerves üvegbe, és szorosan csavarjuk az üvegre a tetejét. Tegyük vízzel teli lábasba, hogy a víz éppen az üveg teteje alá érjen, és főzzük a sűrített tejet 3 órán keresztül.
Közben egy másik lábasba tegyünk fel vizet főni, egy harmadikban pedig keverjük össze a mézet, a cukrot, a vajat és a tojásokat. Gőz fölött, állandó kevergetés közben sűrítsük be a masszát (kb. 40-45 perc). Amikor a szirup elég sűrű lett, vegyük le a tűzről és hagyjuk kb. 15 percig hűlni. Egy kisebb tálban keverjük az ecetet a szódabikarbónához, majd rögtön öntsük a még meleg, de már nem forró sziruphoz. Dolgozzuk hozzá a kukoricakeményítővel, kakaóporral elkevert lisztet. Gyúrjunk az egészből rugalmas tésztát; ha szükséges, adjunk még hozzá kevés lisztet (kb. 30 g), majd letakarva, szobahőmérsékleten pihentessük 2-3 órán keresztül.
Amikor a sűrített tej eléggé karamell színű lett a befőttes üvegben, még forrón öntsük egy tálba, és az apróra tördelt fehércsokoládé darabkákat keverjük hozzá. Egy másik tálban, kézi habverővel keverjük habosra a vajat, és adjuk hozzá a már kihűlt karamellizált sűrített tejet.
A pihentetett tésztát osszuk 5 egyenlő részre. Vágjunk le 5 egyforma méretű sütőpapírt, majd a tésztákat nyújtsuk a lisztezett papíron 2-3 mm vastagságúra. A kinyújtott tészta mérete akkora legyen, hogy egy tepsire ráférjen. Közben a sütőt kapcsoljuk 180 ºC-ra. Amikor minden lapot kinyújtottunk, a tepsit fordítsuk meg, és az aljára óvatosan csúsztassuk a tésztát sütőpapírostul együtt. Minden lapot egyenként 5-7 percig süssünk, majd a kisült lapokat papírostul halmozzuk egymásra és hagyjuk kihűlni.
Rétegezésnél lehetőleg abba a tepsibe tegyük a süteményt, amelyiken sütöttük a lapokat. A papírt óvatosan húzzuk le, a széleket vigyázva vágjuk le, és tegyük félre. Minden lapot egyenletesen kenjünk meg a krémmel, úgy hogy legfölülre is krém kerüljön. Erre a krémrétegre morzsoljuk a félretett széleket.
Frissen tartó fóliával szorosan takarjuk le, és 3-4 napig tegyük hűvösebb helyre.
Amikor megpuhult, szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp:
- Állandóan kevergetni kell a mézes-tojásos masszát, különben a tojás kicsapódik, és darabos lesz a szirup. Közben vigyázzunk, hogy a felfelé áramló gőz ne égesse meg a kezünket!
- A lisztet a még meleg masszához gyúrjuk, így könnyebb összedolgozni.
- A fehér csokoládét a még szinte forró sűrített tejhez keverjük, hogy az el tudjon olvadni. A habosra kevert vajhoz azonban már hidegen adjuk a csokoládés sűrített tejet, egyébként a vaj felolvad, és később kicsapódik a krémből. Ha ez mégis megtörténne, kézi habverővel verjük fel a krémet, amikor már a vaj tényleg kihűlt.
- A tésztákat egyenesen a sütőpapíron nyújtsuk ki, mert könnyen szakad, nagyon nehéz lenne ide-oda helyezni. A közepén nyújtsunk rajta sokat, a szélei egyébként is vékonyra sikerülnek.
- Sütés közben vigyázzunk, a mézes tészta könnyen megég, megkeseredik.
- A kisült lapokat nagyon óvatosan kezeljük, mert könnyen törnek. Egyébként nincs nagy baj, ha egy-két lap eltörik, mert a kész édességet úgyis szeletekre vágjuk, így nem annyira látszódik a törés.
- Érdemes a tálalás előtti este szobahőmérsékletre tenni a süteményt, letakarás nélkül. Úgy vettem észre, ilyenkor puhább lesz a marlenka.
Forrás: www.puszta.com