Propoliszos méz jellemzői, felhasználása
Miről gyűjtik:
A propoliszt a méhek a növények rügyeiről gyűjtik. A növényi propolisz a növény rügyfakadásának a védelmi rendszere. Óvja a friss hajtást, sebzést a növényen a kórokozókkal, fertőzésekkel szemben. Gyakorlatilag ugyanezen hatásait hasznosítják a méhek is a kaptárban. Fertőtlenítenek, elpusztítják a kórokozókat, gombákat, kártevőket… gyakorlatilag a teljes lakóterüket bevonják vékony propolisz réteggel.
Mikor gyűjtik:
Propolisz a méhek folyamatosan gyűjtik, de kiemelkedő mennyiségben a betelelés előtti időszakban, augusztus, szeptember hónapokban.
Megjelenése:
A tiszta propolisz barna, viasszerű, ragacsos anyag, viasszal keveredve.
A propolisz kizárólag tiszta, 96%-os alkoholban oldható, oldatként szűrhető, tárolható.
Fogyasztás előtt hígítani kell, vagy kivonni belőle az alkoholt. A tiszta alkohol egészségre ártalmas!
Az alkohol kivonásával tömény propolisz sűrítményt nyerünk ami szintén nem fogyasztható.
Nálunk hígítása akácmézzel történik, és ilyen formában kerül eladásra. A propoliszos méz tartalmazza a propolisz minden kedvező tulajdonságát, egy, a gyermekek által is fogyasztható formában (propoliszos cseppet ne adjunk gyermekeknek!).
Propolisz összetétele:
Vitaminok (B1, B2, B12, C, E), aminosavak, enzimek, ásványi elemek (Al, K, Na, Mg, Na, Ni, P, Zn), illóolajok.
Felhasználása:
Az egyik legősibb fertőtlenítőszer!
Kiváló fertőzések, gyulladások, hegek, horzsolások, herpeszek, pattanások, gombás fertőzések kezelésére.
Hatásos magas vérnyomás ellen, tágítja a hajszálereket. Máj és epeműködést serkenti. Erősíti az imunrendszert!
Használható természetes formában elrágva.
Oldatként, töményen ecsetelőként, külsőleg.
Higított oldatként pakolásként, öblögetőként vagy elfogyasztva belsőleg.
Gyermekeknek csak hígítva, alkoholtartalmát elpárologtatva adjuk!
Adagolása (propoliszos méz):
Általános immunerősítésre, megelőzésre megfázásos időszakban napi 1x1 kiskanál, reggel étkezés után.
Megfázás, torokfájdalom, vagy egyéb kuraszerű alkalmazásnál napi 3x1 kiskanál.