Napraforgó (krém) méz jellemzői, felhasználása
Miről gyűjtik:
A napraforgó (Helianthus annuus L.) termesztett növény. A növényolaj előállítás mellet nagyon fontos takarmánynövény. A növény 1,5-2,5 m magasra növő, tányér alakú fészkes virágú, sárga virágú növény. A magtermés jelentősen javul a méhek megporzó munkája miatt.
Hol gyűjtik:
Napraforgó mézünk elsősorban Pest és Fejér megye területéről származik.
Mikor gyűjtik:
A nyár második felében, augusztusban hosszan virágzó növény.
Méz megjelenése:
Sárga színű, erős, jellegzetes illatú méz.
Krémesítésnél a napraforgó méz gyors kristályosodási tulajdonságát használjuk ki. A folyékony méz folyamatos keverés mellett kristályosodik ki néhány hét alatt. Így egy kenhető, krémszerű mézet kapunk.
A krémméz tetején a keverés miatt bekerülő levegő habszerű réteget képezhet, ami természetes jelenség, a "hab" ugyanolyan finom, fogyasztható méz.
A krémméz meleg helyen folyékonnyá válhat, hidegen hosszabb időt tárolva durvább kristályossá. Ezek nem tekinthetőek hibának.
A krémméz folyékonysága napos, meleg helyen, radiátoron vagy meleg vízbe állítva rövid idő alatt visszaállítható. Vigyázzunk, hogy ne karamellizáljuk meg!
Méz felhasználása:
Erős ízei és kristályosodása miatt elsősorban sütéshez, tea ízesítésére használjuk.
Nagyon jól illik tejtermékek mellé: joghurt, túró, sajtok, tejszín, vaj, rikotta, mascarpone. (Legyen szó előételekről, falatkákról, süteményekről.)
Pl: füge túróval / sajtkrémmel / rikottával és napraforgó mézzel, pármai sonkába tekerve.