Mézharmat (erdei) méz jellemzői, felhasználása
Miről gyűjtik:
Elsődleges mézharmatot adó növények a fenyőfélék, a hársak és a gesztenye.
A mézet akkor nevezhetjük mézharmatnak, ha vegyes virágmézzel keveredik és jegyei a mézharmatra jellemzőek.
Hol gyűjtik:
Mézharmat mézünk elsősorban a Dunakanyar védet természeti területeiről származik.
Mikor gyűjtik:
Megfelelő idő esetén kora nyáron gyűjthető.
Méz megjelenése:
Sötét színű, olykor közel fekete, nagyon ízletes, zamatos méz.
Nagyon hamar kristályosodik, olykor már a lépben.
A méz kristályosodása természetes jelenség, annak minőségét nem befolyásolja, nem minőségi hiba! A méz folyékonysága, napos, meleg helyen, radiátoron vagy meleg vízbe állítva rövid idő alatt visszaállítható. Vigyázzunk, hogy ne karamellizáljuk meg!
Méz összetétele:
A mézharmat nagyon magas ásványi anyag tartalomban, és a klaszikus mézekhez képest eltérő cukor összetétellek bír. A mézben található ásványi anyagok természetes formájuk révén könnyen hasznosulnak a szervezetben. Ezt segíti az is, hogy egyszerre több ásványi anyag fordul elő a mézben, illetve a vitaminok jelenléte is jelentőssé válik a hasznosulás szempontjából, minimális mennyiségük ellenére is.
Méz felhasználása:
Ez a méz igazi mézkülönlegesség!
Fogyasztása elsősorban önmagában, csemegeként ajánlott!