Méhviasz jellemzői, felhasználása
Eredete:
A méhviaszt a méhek a lépek építésénél használják, saját testük váladékaikból állítják elő.
A viasz kinyerésekor a méhészek a lépeket kiolvasztva, mechanikai szűréssel és ülepítéssel tisztítják meg a szennyeződősektől. Nincs szükség semmilyen vegyi kezelésre!
Megjelenése:
Sárgás színű, szobahőmérsékleten körömmel karcolható, viaszos tapintású.
Színe a szinte fehértől a közép barnáig változhat, a felhasznált lépek, az olvasztás és tárolás módjainak függvényében.
Fizikai tulajdonsága:
Olvadáspontja 62-64 °C. 85 °C-nál magasabbra hevítve színét megváltoztatja. Lobbanáspontja 204,4 °C. Nincs ismert öngyulladó hőfoka. Sűrűsége 15 °C-on 0,958 - 0,970 g/cm³. Szobahőmérsékleten jól oldódik terpentinolajban és a forró alkohol is oldja.
Nagyon rugalmas és tökéletes vízlepergető hatással rendelkezik.
Melegítéskor felhabzik, futni kezd, a tűzhelyet elérve belobban! Fokozott óvatossággal melegítendő! Oltására ne vizet használjunk, az égő viasz úszik a víz felszínén, a tűzet fojtsuk le!
Összetétele:
A méhviasz számos anyagból álló viaszféle. A fő összetevők: palmitilsav, palmitoleát, hidroxipalmitát, valamint alkoholok oleinsavval alkotott észterei (hosszú, 30-32 szénatomos molekulák) és egyéb palmitátok.
Fő alkotórésze a miricin (65 tömeg%), ami hosszú láncú alkoholok és szerves savak észtere. Ebben a palmitinsav-miricilészter dominál (C15H31–COO–C30H61). Továbbá tartalmaz szabad cerotinsavat (C25H51–COOH), melisszinsavat, és más szerves savakat is, összesen 12 tömeg%-ot. A telített szénhidrogének a teljes tömeg 14%-át, a az alkoholok 1%-át teszik ki. A maradék 6% tartalmazza a méhspecifikus aromákat is. Olvasztás után néhány százalék víz marad vissza. Erre utal, ha felmelegítéskor gőzölögni kezd, vagy állás közben veszít a súlyából.
Felhasználása:
-
Gyertyakészítésre, mely történhet mártással, formába öntéssel vagy viaszlapok feltekerésével. A méhviaszból készült gyertya nem csöpög, valamint szemmel alig látható füstöt bocsát ki. A gyertyabél megválasztása igen fontos!
-
Pecsétek készítéséhez is használható.
-
Fényesítő, impregnáló anyagként cipő és bútorápolókba.
-
A kozmetikában és a gyógyszerészetben krémek, kenőcsök, paszták, folyadékok és rúzsok alkotórésze.
-
Házi orvoslásban, meleg pakolásként a köhögés, megfázás, ízületi fájdalmak, izomfájdalmak kezelésére.
-
Lépesmézként fogyasztva emésztési zavarok kezelésére.
-
Élelmiszerek esetén elsősorban védőburokként és fényesítőanyagként alkalmazzák, de ízanyagként (méz ízű) is használható. Számos sajt felületét méhviasszal vonják be, ugyanis így az jóval tovább eltartható, és a sajtnak különleges ízt kölcsönöz. Gyümölcsök felszínét bevonva véd a mechanikai hatások, a kiszáradás és a penészedés ellen.
-
Modellező viaszként, sí vaszkokba.
-
Növények metszési felületeinek kezelésére.
-
Szoba illatosításra, tömbben elhelyezve vagy gyertyaként elégetve.
-
Mini tömbök: átmérő 33 mm, magasság kb. 16 mm, súly kb. 13g. Könnyen feldolgozható, jobban adagolható, mint a nagyobb tömbök. Olvasztás esetén hamar felolvad. Eredeti formájában pedig illatos lakásdísznek, dekorációs elemnek is használható.