Magvas és aszalmányos mézek jellemzői, felhasználása
Miről gyűjtik:
A fehér akác (Robinia pseudoacacia L.) eredetileg nem őshonos erdőalkotó fafaj Magyarországon, Amerikából telepítették hazánkba elsősorban az alföldi futóhomok megkötésére. Ma már erdeink kb. 20%-a akác. Európa akácerdeinek kb. 60 %-a Magyarországon található, emiatt nevezhető az akácméz Hungaricumnak.
Az akácfa 20-30 méter magasra növő, fehér fürtös virágzatú növény.
Semmilyen mesterséges kezelést nem igényel, nincs növényvédelem!
Hol gyűjtik:
Akácmézünk elsősorban az alföld (Kiskunsági Nemzeti Park) területéről és a Dunakanyar védett természeti területeiről származik.
Méz megjelenése:
Világos színű, a sárgás áttetszőtől a zöldessárga enyhén opálosig, hosszú ideig folyékony állapotát megőrző, kellemes, enyhe ízű, akácvirág illatú méz.
Méz összetétele:
Akácmézre jellemző hogy a glukóz (szőlőcukor) mennyisége a fruktózhoz (gyümölcscukor) képest jelentősen alacsonyabb, emiatt a tiszta akácméz szinte sosem kristályosodik ki (a világon 3 mézfajta őrzi meg folyékonyságát hosszú ideig). Egyebek mellett jellemző az akácméz értékességére, hogy a mézben előforduló 11 cukorféle közül 10-et tartalmaz.
Az aszalmányokról és magvakról
Származásuk:
Különös gondott fordítunk arra, hogy a mézünkbe kizárólag ellenőrzött gazdaságokból származó, magas minőségű aszalmányok és magvak kerüljenek.
Fogyasztásuk:
A termékek fogyasztásánál - különösen a magvaknál - fordítson figyelmet arra, hogy allergének lehetnek az arra érzékenyeknél. Kisgyermekek esetén csak olyan terméket adjon nekik, melyet biztonsággal meg tud rágni, le tud nyelni, vagy gondoskodjon azok pépesítéséről.
Az aszalmányos/magvas méz:
Felhasználása:
Fogyasztását ajánljuk desszertek, gyümölcs vagy sajttálak mellé. Édes desszertborokhoz. A termék kitűnő ajándék csokoládé, desszert vagy virág helyett is!